Istnieje wiele roślin, które wpływają dobroczynnie na nasze zdrowie. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że pośród nich znajduje się także lipa. Dobroczynne właściwości tej niezwykłej rośliny znane są medycynie naturalnej od wieków, a do dzisiaj stosowana jest ona w ziołolecznictwie. Co warto wiedzieć o właściwościach lipy oraz jej kwiatów?
Lipa – charakterystyka
Lipa jest długowiecznym drzewem liściastym należącym do rodziny lipowatych, które rośnie w klimacie umiarkowanym i kwitnie na przełomie lipca i czerwca. Charakteryzuje się ona mocnym i plastycznym drewnem, które często wykorzystywane jest do tworzenia mebli i rzeźb. Popularnym przetworem z tego drzewa jest wyjątkowo słodki miód lipowy. W Europie najczęściej możemy spotkać dwa rodzaje lipy – drobnolista i szerokolistna. Obydwa posiadają właściwości lecznicze, które zawarte są przede wszystkim w kwiatach.
Lecznicze właściwości lipy
Dobroczynne właściwości lipy znane są w medycynie naturalnej od wieków. Najzdrowsze są kwiaty tego drzewa, które są szczególnie uwielbiane przez pszczoły. Dzięki temu możemy otrzymać przepyszny miód lipowy, który jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się także w chorobach górnych dróg oddechowych.
Jednak sama lipa także ma w sobie wiele cech i substancji, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Spośród nich wymienić można między innymi:
- witaminy: C oraz PP,
- sole mineralne,
- flawonoidy,
- garbniki,
- olejki eteryczne,
- kwasy organiczne.
Wszystko to sprawia, że lipa działa wspomagająco w przeziębieniach a także uspokaja i koi nerwy. Napary z lipy działają napotnie, a przez to przyspieszają proces leczenia. Roślina ta jest wykorzystywana także ochronnie w chorobach układu pokarmowego, ponieważ działa łagodząco na jego błony śluzowe. Jeżeli włączamy lipę do naszej diety warto pamiętać, że działa ona moczopędnie, a to z kolei sprawia, że powinniśmy lepiej się nawadniać.
Kosmetyki z lipy
Dobroczynne właściwości lipy nie ograniczają się jedynie do użytku wewnętrznego. Jest ona także szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i staje się filarem wielu naturalnych i organicznych kosmetyków.
Z lipy wytwarza się przede wszystkim pięknie pachnące olejki eteryczne, które doskonale nadają się do leczniczych kąpieli. Wzmagają potliwość i tym samym sprawiają, że skóra lepiej się oczyszcza. Wyciągi z lipy bardzo często dodawane są także do szamponów i odżywek, które przeznaczone są do włosów suchych z tendencją do łamania się. Maseczki z lipy są z kolei fantastyczne do problematycznej skóry, która łatwo się przetłuszcza. Świetnie ją oczyszczają, sprawiając przy okazji, że rozszerzone pory są mniej widoczne. Producenci naturalnych kosmetyków bardzo często proponują nam balsamy z udziałem wyciągów z lipy, które doskonale nawilżają skórę i sprawiają, że staje się ona niezwykle gładka.
W jakiej formie spożywać lipę?
Wiele osób z pewnością zastanawia się, w jakiej formie spożywać lipę, aby jak najbardziej skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Sposobów jest wiele i możemy z łatwością wybrać taki, który jest dla nas najwygodniejszy i najsmaczniejszy. Wyciągi z lipy znajdują się w wielu suplementach diety. Jeżeli jednak bardziej odpowiada nam naturalna forma powinniśmy zdecydować się na napary lub herbatki z lipy dostępne w aptekach i sklepach zielarskich.
Warto zastanowić się także nad włączeniem do naszej diety miodu lipowego. Doskonale sprawdzi się on jako zamiennik białego cukru i z pewnością pomoże w profilaktyce uporczywych przeziębień, które nękają nas podczas sezonu grypowego.
Lipa jest rośliną rosnącą powszechnie, dlatego jej kwiaty i liście możemy zbierać na własną rękę. Należy jednak pamiętać, aby robić to wyłącznie z daleka od dróg szybkiego ruchu, bowiem lipa jest drzewem, które bardzo łatwo i szybko absorbuje metale ciężkie. Warto zastanowić się nad posadzeniem lipy we własnym ogrodzie. Sadzonki można zakupić w internetowym lub stacjonarnym sklepie ogrodniczym.
Proponuję połączyć lipę z imbirem, owocem głogu i miodem. Szaleńczo zdrowe a przy tym pyszne 😉 Taką herbatkę powinno się pic dwa razy dziennie – rano i wieczorem.