Przyprawy na łyżeczkach.

Jeśli chodzi o wypieki, każdy szczegół jest ważny. Znaczenie mają nie tylko właściwie dobrane proporcje, ale również wiele innych składowych. Dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z cukiernictwem i każda wskazówka jest dla Ciebie na wagę złota? Dowiedz się, czy jakość składników ma znaczenie i jak dobór produktów wpływa na finalny efekt deseru! Świat cukiernictwa jest niezwykle bogaty – obejmuje przepisy pochodzące z różnych zakątków. Jednak niezależnie od tego czy przyrządzasz szybkie ciasto czekoladowe, mus z sezonowych owoców, tort bezowy czy kruche ciastka, musisz dobrać odpowiednie składniki.

Ważna jest jakość składników

Tak jak zwracasz uwagę na produkty spożywcze przeznaczone do gotowania wytrawnych dań, tak samo musisz przyjrzeć się składnikom, z których powstają wyroby cukiernicze, jak np. szybkie ciasto czekoladowe. Nie ulega wątpliwości fakt, że jakość wykorzystywanych produktów wpływa na ostateczny smak przyrządzanych wypieków i deserów.

Czy wyobrażasz sobie brownie, które powstaje z wyrobu czekoladopodobnego zamiast prawdziwej czekolady? Czy wybrałaś tort przełożony kremem za bazie margaryny? No właśnie… Teraz już wiesz, że jakość składników stosowanych w cukiernictwie ma ogromne znaczenie!

Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiele zależy od tego, z jaką kategorią produktów spożywczych masz do czynienia. Zawsze jednak warto wybierać składniki:

  • pochodzące ze zrównoważonych upraw,
  • nie zawierające sztucznych dodatków i konserwantów,
  • o maksymalnie prostym składzie.

Jeżeli często korzystasz z przepisów, w których czekolada „gra pierwsze skrzypce”, wybieraj produkty najlepszej jakości. Powinny mieć dużo tłuszczu, a mniej cukru. Warto także zwrócić uwagę na to, aby miazga kakaowa/masło kakaowe były na pierwszym miejscu w składzie.

Jeśli do wypieków będziesz potrzebować kakao, wybierz prawdziwy produkt – bez substancji dodatkowych, np. cukru.

O ile to możliwe, korzystaj z produktów nieprzetworzonych. Zamiast więc kupować gotowe biszkopty do wyłożenia spodu sernika na zimno, upiecz własne ciasteczka na bazie mąki pszennej, cukru pudru i jajek.

Wysoka jakość składników przekłada się na doskonały smak domowych wyrobów cukierniczych. Dlatego warto zwracać uwagę na skład wykorzystywanych produktów – po to, aby wypieki i desery były prawdziwą przyjemnością dla podniebienia w każdym aspekcie!