zioła w kuchni

Kupowanie gotowych potraw sprawia, że coraz rzadziej używamy w kuchni ziół przyprawowych. Są one bardzo cenne dla zdrowia oraz dla smaku potraw, ponieważ zawierają wiele witamin, enzymów i innych składników. Można je dodawać do różnych dań, dzięki czemu jedzenie zyskuje niepowtarzalny aromat. Czytając ten artykuł, dowiesz się, jakie zioła przyprawowe są najpopularniejsze i jakimi właściwościami zdrowotnymi się wyróżniają.

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jakie zioła można dodać do poszczególnych potraw. Warto się tego dowiedzieć, ponieważ znacząco mogą one wpłynąć na smak pożywienia. Składają się m.in. z kwasów organicznych, witamin oraz soli mineralnych. Ich spożywanie jest bardzo istotne dla ludzi w każdym wieku, zwłaszcza dla osób starszych. Zioła przyprawowe mają liczne właściwości zdrowotne, zapobiegają niektórym chorobom i zwalczają różne schorzenia. Ponadto wpływają pozytywnie na dobre samopoczucie i urodę.

Jak wykorzystywać zioła przyprawowe?

W każdej kuchni powinno się znaleźć chociaż kilka podstawowych ziół przyprawowych. Warto rozważnie dodawać je do potraw, aby urozmaicić smak, ale nie należy przesadzić, ponieważ ich zbyt duża ilość może zepsuć aromat dania. Doradca klienta pracujący w sklepie ze zdrową żywnością Batom mówi: „Spożywanie ziół przyprawowych poprawia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a także wspomaga pracę wątroby. Dostarczają one do organizmu wiele witamin oraz innych składników. Ponadto pobudzają kubki smakowe i węch, gdyż wpływają na smak, ale także na wygląd posiłków. Ich dużą zaletę stanowi również to, że pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała oraz poprawiają wygląd skóry”.

Zioła przyprawowe odgrywają w kuchni ważną rolę. Nie należy się bać dodawania tych produktów do różnych potraw, ale warto zapoznać się z ich właściwościami przed przyprawieniem konkretnych dań. Nie wszystkie produkty pasują bowiem do każdego jedzenia. Wśród najczęściej wykorzystywanych ziół przyprawowych znajdują się:

  • bazylia – doskonale nadaje się do różnych sałatek i dań z makaronem np. spaghetti. Jej dużą zaletą jest to, że łagodzi wzdęcia i świetnie smakuje,
  • oregano – dodaje się je do sałatek, sosów oraz potraw mięsnych. Pasuje niemal do wszystkiego, ponieważ wykorzystywane jest również do przyprawiania alkoholi,
  • tymianek – świetnie sprawdza się do mięs, ryb oraz sosów. Pobudza pracę jelit, a także zapobiega wzdęciom,
  • koper – bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni, ponieważ nadaje potrawom ładny zapach i wygląd. Najczęściej dodaje się go do sałatek, zup i ziemniaków. Stosuje się go również do przyprawiania likierów,
  • ziele angielskie – doskonałe do przyprawiania zup, mięs, wędlin i różnych konserw. Świetnie odnajduje się również w kompotach,
  • majeranek – najchętniej dodawany do potraw tłustych, które są ciężkostrawne. Wykorzystywany m.in. do flaków, zup oraz dań przygotowanych z roślin strączkowych,
  • kminek – również przeznaczony do ciężkostrawnych potraw. Dodaje się go przede wszystkim do gotowania kapusty, grochu oraz smażenia różnych dań,
  • mięta – bardzo popularne zioło, wykorzystywane zarówno do pikantnych, jak i wytrawnych potraw, a także do deserów. Często dodaje się miętę do napojów. Łagodzi ona bóle brzucha i wspomaga trawienie.