Mrożone wino w szklankach

Doskwiera Ci upał? Masz ochotę na kieliszek wina? Wypróbuj 4 pyszne sposobów na orzeźwienie!

1. Prosty mrożony koktajl

Butelkę białego wina zmiksuj w blenderze z ananasem albo melonem. Do różowego wina natomiast pasują bardziej truskawki i arbuz. Następnie wystarczy masę wstawić na parę godzin do zamrażalnika, co godzinę mieszając. Wyjmij z zamrażalnika na około 15 minut przed podaniem, aby napój odzyskał płynną strukturę.

2. Sangria z białego wina

Do sangrii pasuje wino o cytrusowym bukiecie, typu Vinho Verde albo ziołowe Chardonnay. Wymieszaj je z pokrojonymi na cząsteczki owocami. Możesz w tym celu użyć cytrusów, zielonego jabłka, brzoskwini, melona czy truskawek. Uważaj na miękkie owoce, np. banany, bo sprawią, że wino będzie mętne. Dodaj listki świeżej mięty. Pozostaw w lodówce na noc, żeby smaki miały możliwość się przegryźć.

A może nie masz ochoty spędzać letniego popołudnia w kuchni? W takim razie sięgnij po gotową hiszpańską sangrię SANGRA DE ALLEGRA.

H2: 3. Lody o smaku wina

Chociaż czerwone wino kojarzy się raczej z chłodniejszym sezonem, to lody z tego trunku zapewniają fantastyczne orzeźwienie!

Składniki:

1 butelka czerwonego wina

2/3 szklanki brązowego cukru

2 szklanki kremówki

4 żółtka jajek

1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

1 laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Wino podgrzewaj na małym ogniu przez ok. godzinę, aż zgęstnieje. W międzyczasie wymieszaj cukier ze śmietaną, wanilią i żółtkami. Następnie połącz z winem i podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj olej kokosowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia.

Lody włóż do zamrażarki na przynajmniej 5 godzin. Co godzinę przemieszaj masę.

A może wolisz lżejszą, wegańską wersję?

Przepis na sorbet z deserowego wina

Składniki:

300 g malin

300 g truskawek

¼ szklanki cukru

2,5 szklanki wina deserowego

Sposób przyrządzenia:

1,5 szklanki wina wraz z owocami i cukrem doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez ok. pół godziny. Masę przelej do blendera, zmiksuj na gładko. Dodaj resztę wina i ponownie zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Gdy masa ostygnie, wstaw ją do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przełóż sorbet do maszyny do lodów i mieszaj przez ok. 40 minut. Przełóż sorbet do zmrożonego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3 godziny.

Lody z winnym wodospadem

Jeśli się śpieszysz, możesz też użyć lodów śmietankowych lub waniliowych, a następnie zalać je w szklance mieszanką schłodzonego wina i wody gazowanej. Błyskawiczny, niebanalny deser lodowy gotowy.