Przygotowane kilka filiżanek krówkowej latte

Krówkowa latte to wyjątkowy napój, który zadowoli każdego miłośnika kawy! Popularne cukierki krówki posiadają charakterystyczny smak, który sprawia, że można je chłonąć garściami. Poznaj przepis na latte z udziałem popularnych krówek. Na pewno będziesz zachwycony!

Krówki i krówkowa kawa

Krówki to tradycyjne polskie cukierki z wyjątkowo słodkim, ciągnącym się nadzieniem. Zwane są także ciągutkami i pomadkami mlecznymi. Tradycyjna krówka składa się z prostych i naturalnych składników, a jej największą zaletą jest uniwersalność! Sprawdzi się w roli upominku, jak i poczęstunku. Umili spotkanie biznesowe, jak i wieczór w towarzystwie bliskich znajomych.

Kawa krówkowa to pozycja, której każdy powinien spróbować. Pasuje na każdą okazję. Łączy w sobie słodkość oraz charakterystyczny smak kawy. Jeśli jesteś fanem kawy i poszukujesz napoju, który jest słodki i oryginalny — latte krówkowa to strzał w dziesiątkę. Poniżej przedstawiamy przepis na tego typu kawę. Jest prosty i nie wymaga żadnych trudnostępnych składników. Jeśli masz krówki w domu, bez problemu przyrządzisz napój!

Krówkowa latte — przepis na przepyszną kawę

Oto przepis na krówkową latte. W zależności od własnych potrzeb możesz go dowolnie modyfikować. Preferujesz mocną latte, a może delikatniejszą? Wybór należy do Ciebie!

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 200-300 ml mleka, w zależności od potrzeb
  • 50-100 ml espresso, w zależności od potrzeb
  • bita śmietana
  • jedna lub dwie łyżeczki cukru
  • dwa cukierki krówki
  • kakao lub czekolada

Przygotowanie tego napoju jest naprawdę proste! W pierwszej kolejności przygotuj pożądaną ilość espresso. Nie ważne, czy wolisz kawy w kapsułkach, czy może sypane — przygotuj napój wedle własnych preferencji. Około 100 ml mleka podgrzej w garnku razem z krówkami, mieszaj aż do momentu rozpuszczenia się cukierków. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz też wrzucić krówki bezpośrednio do kawy.

W międzyczasie pozostałą część mleka spień. Możesz skorzystać ze spieniacza elektrycznego lub ręcznego. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia — nie martw się. Nic straconego! Wystarczy, że wlejesz mleko do szczelnego słoika i będziesz potrząsać, aż do uzyskania pożądanego efektu. Umieść zarówno mleko z krówkami, jak i spienione mleko w kubku z kawą. Samą górę udekoruj bitą śmietaną, a następnie posyp ją wedle własnych preferencji — kakaem lub startą czekoladą. Gotowe!

Jak sam widzisz, przepis nie jest trudny, ani wymagający. Sama kawa jest jednak wprost przepyszna. Serwując ją gościom, możesz mieć pewność, że będą zadowoleni! Życzymy smacznego!